Otthoni fotóstúdió vagy profi környezet?

fotóstúdió1_1

Egy kezdő fotóstúdió életéről

Egy fotóstúdió felállítása nem egyszerű feladat, ez biztos. Számos felszerelésre és kellékre, díszletre és elektronikai kiegészítőre lesz szüksége az embernek. Mégis felmerülhet a kérdés azonban, hogyha az embernek van egy üres szobája a lakásában vagy valahol tudna bérelni egy helyiséget, akkor mégis mi éri meg jobban? Egy kis magán fotóstúdió jobb döntés esetleg vagy profi stúdióban bérelni egy helyet, ahol viszont a bérleti díj magasabb, viszont semmilyen felszerelésről nem kell egyedül gondolkodnunk? Hogyha éppen e két lehetőség között próbálsz dönteni, akkor érdemes lehet tovább is olvasnod, hogy jobban megismerhesd egyik és másik választás előnyeit és persze az árnyoldalait is. 

Fotóstúdió otthon

Az otthoni fotóstúdió remek dolog, hiszen így nem kell senkihez és semmihez sem igazodnunk, alkalmazkodnunk. Nincsen bérleti díj, az ember teljes alkotói szabadságot kap. Mindent be lehet rendezni úgy, ahogy azt mi szeretnénk, a saját kényelmünk itt a legfontosabb. Az ember nincsen személyekhez vagy időhöz kötve, és nem kell egy másik stúdióba utaznia, felpakolnia minden fontos kelléket. Gyakorlatilag így járműre sem lesz szükség, hogyha az ember a fővárosban él. Persze ennek a választásnak sok negatív aspektusa is van azon kívül, hogy milyen kényelmes és hasznos megoldás. Azonban nem mindenkinek van egy extra szobája, nagyobb lakást bérelni emiatt pedig nem feltétlenül jó ötlet, főleg nem a nagyobb városokban vagy egyenesen a fővárosban. 

Hogyha tehát nincs egy hely, ahol az ember nyugodtan kiélheti magát és be tudja rendezni ezt a tágas helyet, akkor máris lépéshátrányba kerül. Egy fotóstúdió felállítása azonban még akkor sem jó döntés, hogyha hely éppen lenne rá. Ha másokkal élünk, ő zavarhatnak minket munka közben, és ha a ház nem eléggé letisztult, akkor egyenesen nem tűnik profinak az ember, ami sok hátránnyal járhat a megkeresések szempontjából. Ha a reklámot megrendelő cégek nem is látják, hogy hol készülnek a munkák, attól még modellek és munkások járhatnak hozzánk, a szó pedig gyorsan terjed a szakmában. Anyagilag sem feltétlenül a legjobb döntés ez a verzió, hiszen rengeteg felszerelésről van szó. A kamera adott, de állványok, vászonok, esetleg zöld vászonra is szükség lehet, a díszletek mellett biztosítanunk kell az átöltözés és sminkelés kényelmes elérhetőségét, minden egyes apróságot. Valljuk be, néha még egy szék megvétele is kifejezetten problémás lehet az ember számára, mire egy stúdió összeáll apránként, az akár évekbe is telhet. 

A profi fotóstúdió 

Profi fotóstúdióval véleményem szerint mindig megéri együtt dolgozni. Az embernek ugyan bérleti díjat kell fizetnie, de azért tényleg minden kellemeset megkap. Egy helyiséget, amely fel van szerelve mindennel, elég tág és kényelmes, akár teljesen el is sötétíthető. Ezeken a helyeken persze adott az átöltözés lehetősége, és sokszor van külön helyiség arra is, hogy a modellek sminkje és frizurája kényelmesen elkészülhessen. Mindezeket egy fővárosi fotóstúdióban, a G3-ban könnyen meg is találhatjuk: https://www.g3studio.hu/

Profi körülmények között persze jobban is megy a munka, itt könnyebb lesz megbeszéléseket tartani, leülni együtt kávézni és ötletelni. Akár egyedül is kezdhetjük, de egy ilyen nagyobb helyen könnyen tud nőni a csapat, fejlődhetünk szakmailag. Amikor az ember kezdő egyébként is sok segítségre lehet szüksége, amit egy stúdiónál meg is kaphat az ott dolgozóktól, hogyha erre szüksége van. 

A fotóstúdiók persze felkészültek többfajta lehetőségre is. Ezalatt azt értem, hogy a legtöbb helyen, főleg a fővárosban, nem csak egyetlen stúdiófajta van, hanem több szoba, akár tematikus szobák is, hogyha az ember karácsonyi fotózást szeretne tartani vagy hasonló lehetőségek. Ilyenkor nem kell saját díszletről gondoskodni, esetleg csak egy bizonyos pontig kell nekünk beszereznünk a fontosabb díszítőelemeket. 

Melyik jobb tehát? Az otthoni vagy a profi fotóstúdió

A helyzet az, hogy erre nehéz egy kifejezett választ adni, már csak azért is, mert szerintem mindenkinek más éri meg. Hogyha van egy szép nagy lakásunk, ahol elfér egy stúdió és elég nyugis és „steril” ahhoz, hogy egy valódi munkahelyet alkosson, akkor miért is ne rendezhetnénk be azt? Itt is kinőheti magát az ember vevőköre, és még kreatívabb lehet, hogyha igazán otthon érzi magát az ember. A fotóstúdió pedig a bérléssel megmentheti a fotósok nagy részét, hiszen általában otthoni stúdióra nincsen lehetőségünk, ehelyett profi segítséget élvezhetünk, mindent előre kézhez kapunk. Itt igazán profi lehet az ember, és csak egy időpontot kell ahhoz foglalnunk, hogy sikeresek lehessünk. Minden más már csak a képességeinken és a szerencsén fog múlni, a fotóstúdió azonban ott lesz mögöttünk egy lépéssel, amely biztos talajt nyújt az ember számára. Én tehát összességében mindkét megoldást tudom javasolni, egyedül mi tudhatjuk azt, hogy mi a legjobb nekünk. A fővárosban tudom ajánlani a G3 stúdiót, ahol folyamatos nyitva tartás várja az érdeklődőket és persze minden kényelmi és szakmabeli felsorolt értéknek megfelelő teret nyújt a fotósok számára.