Minden, amit a macska alomról tudni akartál

Hogyan válasszuk ki a tökéletes macska almot?

A macska alom minden macskagazdi számára elengedhetetlen, hogyha a lakásban tervezi tartani a kiskedvencét. A macska alom megfelelő megválasztása azonban kulcskérdés az otthon higiénikusan tartásában. A tökéletes termék elfedi a kellemetlen szagok nagy részét, és a cseréje is könnyen megoldható. Sokan szeretnének olyan almot, ami a környezetre nem ártalmas, ezért ma már azt is be tudjuk szerezni. Milyen alom-fajták vannak tehát? És melyiket érdemes választani? Hova tegyük az almos tálat? Milyen tálat válasszunk? Milyen gyakran cseréljük a tál tartalmát? Ezekre a fontos kérdésekre fogjuk a választ keresni.

A macska alom fajtái

Milyen a legjobb macska alom, hogyha semmiképpen nem szeretnénk a kellemetlen szagokat megtapasztalni tartósan a lakásban? Kétfajta almot különböztetünk meg tulajdonképpen. Ezek egyike a csomósodó macska alom, aminek a lényege, hogy a nedvességet magukba szívva golyókat képeznek a szemek. Ez jó szűrési alapot jelent a tisztításkor. A másik fajta szimplán beszívja a nedvességet, azonban nem képez nagyobb szemeket vagy labdákat a nedvesség ellenére.

Mi a gond? Sajnos a szagokat egyik fajta sem képes száz százalékosan eltűntetni, az apró szemek pedig könnyen eljutnak a lakás többi részébe, ráragadva a cica talpaira. A szemek szétmorzsolódhatnak a szőnyegben, ezért attól minél távolabb érdemes elhelyezni, hogyha erre lehetőségünk van.

Amikor arról beszélünk, hogy milyen macska alom a megfelelő, akkor nem csak a saját és a macska érdekeit kell nézni, hanem érdemes a környezetvédelemre is szánni néhány gondolatot. Ma már szinte minden háztartási felszerelésnek létezik olyan alternatívája, ami a környezetre nem ártalmas vagy újrahasznosított anyagból készült. A macska almok tekintetében beszélhetünk mind az újrahasznosított anyagokról, mind pedig a lebomló almokról. Remek alternatívák is léteznek ilyen formában a klasszikus macska alom mellett, nincs kőbe vésve a használata. Ha a kert felújításából maradt egy kis homok, bár nem a legjobb megoldás, mégis felhasználható. De összetéphetünk pár újságpapírt, vagy faforgácsot is felhasználhatunk annak érdekében, hogy természetes anyagból készüljön a macska wc, illetve ezek felhasználásával készült macska alom is kapható a boltokban, ami megspórolja nekünk a kellemetlenségeket.

Mennyi ideig tart a macska alom?

Nagyban függ attól, hogy melyik fajtát választja az ember. Néhány napot megfelelő tisztítás mellett mindegyik kibír, azonban aki a tartósságra törekszik, és azzal szeretne egy kisebb összeget megsprórolni, ma már akár három-négy hétig is elég almot is be tud szerezni. Ezek a szilikagél-almok műanyag felhasználásával készülnek, és remek szagmegkötő tulajdonságuknak hála nem kell az egész almot néhány naponként cserélni. További előnyük, hogy a kinézetük esztétikus, a macska nehezebben hordja szét a lakásban, és nem tudnak kifejezetten szétmorzsolódni sem a szőnyegben, könnyen feltakarítható.

Hogyan akadályozhatjuk meg a macska alom kellemetlen szagát?

Ahogy azt már többször is említettem, a gondosan megválasztott macska alom önmagában is válasz a kérdésre, azonban nem teljes válasz. A szagot teljes mértékben talán nem is lehet eltávolítani, azonban a cél a minél intenzívebb redukálása, ami csupán az alommal nem működik. Azonban ma már léteznek különböző illatosítók, amik erre a célra lettek gyártva. Ezek az illatósító spay-k, gyöngyök és púderek. A használatuk nagyban elősegítheti a kellemetlen szagok elűzését, és így a lakás kellemes, semleges illatának megtartását. Különösen fontos a használatuk, hogyha az alom kisebb szobában van, ekkor ugyanis a szag sokkal intenzívebb lehet. Hátrányuk, hogy a túlzott használatukat a macskák nem preferálják, és esetleg nem fogják használni a kitett almot. Meg kell találnunk tehát ebben is az arany középutat.

A macska alom fontos tényező a macskák életében. A rászoktatásuk tulajdonképpen nagyon egyszerű és gyors, a macskák génjeiben benne van a higiénia. Fürdetni nem kell őket, tisztára nyalják magukat, és éppen ilyen igényesek az élet többi területén, ezért nem kell majd neki hosszasan bemutatni, hogyan kell használni a mellékhelyiséget. Ha kiscicánk anyuka nélkül nő fel, akkor őt vigyük az alomhoz, és kaparó mozdulatokat végezzünk a lábát megfogva, aztán ültessük le. Ezzel sokszor már el is értük a célunkat, azonban ne essünk kétségbe, hogyha az első időben még történnek balesetek. Érdemes ekkor a cicát szőnyeg nélküli helyiségben nevelni egy ideig, vagy jobban szemmel tartani, mint amennyire tervezzük majd. Ahhoz, hogy beletanuljon a dolgokba azonban, nem érdemes bezárva tartani, hagyni kell, hogy felfedezze saját igényei szerint a házat. A tökéletes macska alom megtalálása pedig talán sok időt fog igénybe venni, de ne adjuk fel könnyedén a próbálkozást, mert nagyon jó macska wc-k találhatóak a piacon. Ha a fenti linkre kattintunk, nagyon már nem lőhetünk mellé a döntésünkkel. Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az oldalt, ahol minden fontos macskafelszerelés megtalálható.