Miért a gázkazán az egyik legjobb fűtésmegoldás?

Miért pont gázkazán?

Fűt kérem szépen, de még milyen jól! A gázkazán igen jó megoldás, ha a saját otthonunk fűtési megoldását keressük Értelemszerűen egy panellakásban nem sok választásunk van, de ha házunk van, vagy most építkezünk, újítunk, költözünk, akkor előttünk a lehetőség, hogy megismerkedjünk, mit is jelent egyedi fűtéssel rendelkezni. Egy felől számos lehetőség áll rendelkezésre. Ezek között akadnak futurisztikus megoldások, a föld melegét kihasználó technológiák – nem árulok zsákbamacskát, ez még nem az az árkategória, amit sokan megengedhetnénk magunknak. Persze tele a piac környezetkímélő lehetőségekkel is, ezeknél azonban a folytonosság nem mindig biztosított, így inkább kiegészítésül javasoltak. Maradnak a közismert erőforrások: áram, gáz, tüzelő. Árban hármuk közül legolcsóbban a gázhoz juthatunk hozzá, és szerencsére napjainkra a legtöbb településen el is érhető.

Mit jelent a kondenzációs gázkazán?

Mert akárhogy is, a ma érvényben lévő jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően biztos, hogy kondenzációs lesz az a kazán, amit megveszel. A kondenzációs gázkazán annyiban különb az elődjeiktől, hogy kihasználja a távozó égéstermékből kicsapódó folyadék hőleadását is. Bonyolultan hangzott? Akkor kezdjük az elején.

Az elégett gázoknak hála hő keletkezik, ezt a fűtőfolyadék szépen levezeti oda, ahol nekünk szükségünk an rá. Az égéstermék eközben elindul kifelé a kéményen. Na most ez az égéstermék igen vegyes, vannak benne olyan anyagok, amik viszonylag hamar kicsapódnak, mégpedig savas kémhatással. A hamar alatt azt értem, hogy már hatvan-hetven fokon is, ami azért egy a szabad légtérbe tartó kéménycsőben már előfordulhat. Ez több szempontból is problémát jelent. Egy felől a kicsapódott nedvesség savas kémhatása a fő ok, hogy idő előtt korrodálódnak a kémények. Másfelől a kicsapódás hőleadással jár, ami így teljességgel kihasználatlanul marad.

Erre találták ki a különféle gázkazán márkák a kondenzációs készüléket. Itt az égéstermék még kering egy kicsit a visszatérő fűtővíz körül. Ez igen alacsony hőmérsékletű, hiszen már körbement az egész lakásban és mindenhol leadta a melegét. Így viszont ideális arra, hogy kicsapassuk vele az égéstermék nedvességtartalmát. Ez egyrészt jó, mert olyan helyen csapódik ki a sav, ahol számítunk rá és azonnal el is vezetjük – egy jól beállított kondenzációs kazán bizony csöpög! – illetve már melegít is valamennyit azon a kihűlt fűtővízen. Tehát még energiát is spórolunk.

Milyen gázkazánt vegyek?

Azon túl, hogy leszűkítettük a kört a kondenzációsra, mint amilyet a Ventil gázkazán kínálatában is találni, nézzük még milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Egy igen fontos kérdés, hogy használati melegvizet honnan nyersz? Mert ezt is megoldhatod egy kombinált gázkazán vásárlásával. Ilyenkor nem csak a fűtővizet melegíti a rendszer, de azt a vizet is, amivel zuhanyzol, mosogatsz stb. Persze nem ugyanabból a tartályból nyered mindkettőt, a két folyadék sosem érintkezik közvetlenül. Megvan ennek is az előnye hátránya. Hiszen kvázi két legyet ütünk egy csapásra, egy ékszülékkel két funkciót is kiválthatunk, ami valahol költséghatékonyabb, hiszen egy melegítés alatt két tárolóban is melegszik a víz. Ugyanakkor egy lóra teszünk fel mindent. Hiszen a kazán ne adj Isten meghibásodna, vagy kimarad a szolgáltató ellátása, akkor nem, hogy fűtés, de melegvíz nélkül maradunk.

Azt is érdemes ilyen esetekben végiggondolni, hogy hányan és mikor fogjuk használni? Az átfolyós gázkazán kevesebb melegvizet ad, viszont így nem is szükséges tárolót beszerezni. Ha már négyen szeretnénk egyszerre melegvízet használni anélkül, hogy csökkenne a maximális hőmérséklet, jobb, ha tárolós gázkazánba ruházunk be. Ilyenkor a korábban megtermelt meleg vízet fogjuk felhasználni, ami addig egy hőszigetelt tárolóban várta ezt a pillanatot.

Érdemes még azon is elgondolkodni, hogy fekvő vagy álló gázkazán férne-e jobban el? Nem mindenhol akad külön műszaki helység, elképzelhető, hogy egy fürdőszobába kell valahogy elhelyeznünk a készüléket. Szerencsére állhat, feküdhet, beépíthető, úgyhogy e téren viszonylagos szabadsággal rendelkezünk.

Mekkora gázkazán kell, mit vegyek figyelembe?

Egyrészt a kondenzációs készülékhez mindenképpen kétosztatú kéményre lesz szükség. Manapság már csak nyílt égésterű, azaz turbós gázkazán található a piacon, ez pedig nem a szoba, hanem a külvilág levegőjét használja fel az égéshez. Ennek megfelelően kell hát a kéményt is kialakítani.

A gázkazán mérete már ennél fogósabb kérdés és nagyban függ attól a korábbi kérdésekben hogyan határoztál? Értelemszerűen, ha a melegvízet is a kazánod adja, nagyobb teljesítményre van szükséged. Mivel a beszereléshez úgyis engedély és szakember szükséges, érdemes már itt bevonni őket. Abban is segítségedre lehet majd, hogy melyik típus alkalmas radiátorhoz, melyik padlófűtéshez, illetve kiokoskodhatjátok, hogyha négy éven belül be akarsz ruházni egy napkollektorba, mit kell figyelembe venni most, hogy később azt is csatlakoztatni tudjátok?