IgG teszt: megbízható vagy átverés?

Mit vizsgál az IgG teszt?

2019-ben ütötte fel a fejét az újtípusú koronavírus, a SARS-CoV-2, amely súlyos, akut légzőszervi szindróma képében jelentkező betegséget okoz. A WHO a vírus által okozott betegséget COVID-19-ként tartja nyilván. A kórokozó elsősorban cseppfertőzéssel, tehát köhögés és tüsszentés útján terjed, s lappangási ideje átlagosan három-hét nap. Az IgG teszt a fertőzés diagnosztikájában játszik fontos szerepet. Ezzel a laboratóriumi módszerrel kimutatható, hogy jelen vannak-e vérben vírus elleni antitestek. Az IgG egyike annak a két humán antitestnek, amelyeket a szervezetünk a SARS-CoV-2 ellen termel. Míg az IgM/IgA a rövidtávú immunvédelemért, addig az IgG a hosszútávú immunitásért felelős. Az IgG teszt eredményétől függően lehet következtetni arra, hogy a betegség melyik fázisában tart épp, fertőző-e az egyén, de a fertőzöttség és fertőzőképesség tényleges megállapításához PCR teszt elvégzése is szükséges. Az IgG tesztelésnek ennek ellenére több előnye is van.

Miért hasznos az IgG teszt?

Az IgG antitestet az immunrendszer termeli. Különféle kórokozók okozta fertőzésekben az IgM után jelenik meg a fertőzés 7-14. napja körül. Az IgG-nek 4 alosztálya van (IgG1, IgG2, IgG3 és IgG4), melyeknek funkciói eltérőek, biológiai felezési idejük 21 nap. Ilyen tesztet nem csak a jelenleg tartó járvány alatt végeznek, hanem több indikációja is van. Alkalmazzák immunhiányos betegség gyanúja esetén, szisztémás autoimmun betegségek kivizsgálására, különböző fertőzések diagnosztizálására, tehát összeségében nem egy új találmányról beszélünk.

Az IgG teszt segít annak megállapításában, átestünk-e a Covid-19 betegségen. Pozitív eredmény azt igazolja, hogy a szervezetben jelen van az új koronavírus elleni ellenanyag. Ez a lelet felhasználható a védettségi igazolvány igényléséhez az 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a védettségi igazolvány milyen jogokkal jár, de mindenképp hasznos, ha a későbbiekben szabadon szeretnénk mozogni a világban. A pozitív eredmény arra is jó, hogy megtudjuk, szükségünk van-e elsők között a védőoltásra, vagy átengedhetjük azt olyannak, akinek a szervezetében semmilyen ellenanyag nincs.

Amennyiben oltás után vagyunk, az IgG teszttel megállapítható, hogy kialakult-e a megfelelő immunvédelem. Az oltási dokumentumokban szerepel a teljes védettség kialakulásának várható ideje. A tesztet ennek letelte után érdemes elvégeztetni, mert egyéb esetben álnegatív, álpozitív eredményt kaphatunk.

Az IgG vizsgálattal nem állapítható meg a fertőzőképesség, sem az, hogy az ellenanyagok termelést egy korábbi fertőzöttség vagy egy jelenleg lefolyó megbetegedés idézi elő. Az IgG és IgM/IgA negatív eredmény azt jelenti, hogy nincs folyamatban fertőzés, az illető nem esett még át a betegségen, esetleg lappangási időszakban történt a tesztelés. Amennyiben mindkét érték pozitív, úgy nagy eséllyel folyamatban lévő fertőzésről van szó, de ennek megerősítéséhez PCR vizsgálat szükséges. Ha csak az IgG negatív, akkor az szintén folyamatban lévő megbetegedésre utal, s szintén javasolt a PCR teszt elvégzése. IgG pozitív IgM/IgA negatív esetében pedig vagy a fertőzés egy kései szakaszában jár az egyén vagy már átesett a fertőzésen. A fertőzőképesség antitest tesztel egyik esetben sem zárható ki.

Lehet-e az IgG teszt fals pozitív, fals negatív?

Fals pozitív teszt nem jellemző, de fals negatív teszt több esetben is születhet. Amennyiben az antitest tesztelés a megbetegedés korai szakaszában történik, álnegatív eredményt kaphatunk, mert a vérben található ellenanyagok ekkor még mérsékelt, s nem mutatható ki egyértelműen.  A Covid-19 esetében gyakran fordult elő az, hogy a szervezet a megbetegedés ellenére nem termel elegendő antitestet, ami szintén álnegatív IgG tesztet produkál. Ebben az esetben javasolt a védőoltás, hiszen nem könyvelhető el a megfelelő immunvédelem.

A rapid antitest teszteknél jellemzőbb az, hogy fals eredmények születnek. Ez lehet a leolvasási idő be nem tartása, a teszt nem megfelelő érzékenysége, a tesztelési protokoll be nem tartása miatt is. Éppen ezért ezek a tesztek nem rendelkeznek diagnosztikai minősítéssel. Megbízható eredmény érdekében tartsuk be a laboratórium által közzétett előírásokat.

Miért kerül kevesebbe az IgG teszt?

A rapid és az automatizált ellenanyag tesztek kedvezőbb áron vehetők igénybe, mert a vizsgálathoz nincs szükség drága műszerekre, sem többrétű erőforrásra. A másik teszt esetében több szakember együttes munkájára van szükség, akikből alapjáraton hiány van, mert ezeknek a gépeknek a vezérléséhez és az eredmények elemzéséhez speciális szaktudást szükséges.