Hogy mentett meg minket a hűtős furgon?

hutos-furgon_pic1

Ezért szükséges a hűtős furgon

Édesapám cukrászként dolgozik immáron több évtizede. Az adminisztrációt és logisztikát, az ügyes bajos dolgokat édesanyám intézi mellette, és ebbe a kis munkamegosztásba nőttünk mi bele bátyámmal is. Én stabil irodai munkahelyre keveredtem, ő pedig megmaradt a vállalkozói szférában, mint logisztikás. Mindenféle kiszállítást vállal, általában esküvőkre, kisboltokba, virágboltokba szállít: hol hűtős furgon, hol kisbusz, hol targoncás autó, ő az, akinek mindenre van vezetői engedélye. Hétvégente azért néha én is besegítek, ha szükséges, azért a vállalkozói háztartás emlékét nem lehet csak úgy lemosni magadról.

A két vállalkozást egyébként egész jól össze lehet kötni. Ha szüleim cukrászatából valahova tortát rendelnek, vagy aprósüteményt és szállítással kérik, azt általában bátyám intézi. Ezen a nyáron is így volt, szinte minden hétvégére jutott egy esküvő, ha nem kettő, és sok esetben bátyám vitte ki a süteményeket, pogácsákat és a tortát. Egészen addig, amíg a hűtős furgon, amit már 30 éve használ, be nem mondta az unalmast.

hutos-furgon_pic2

Első hűtős furgon pánik

Valójában senkit sem lepett meg az eset. Az a hűtős furgon igazi matuzsálem volt, és édesanyám, emlékszem, nem egyszer pedzegette bátyámnak, hogy amennyit az fogyaszt és amennyivel drágább a zöld kártyától kezdve a karbantartásán át minden, annyiból már rég vehetett volna egy újat önerőből is. Tény és való, hogy ez a hűtős furgon a legutóbb már bizony ügyeskedés árán kapta meg a műszakit. Úgyhogy az, hogy az egyik hideg hajnalban nem indult be többet, valójában senkit sem ért váratlanul. A probléma inkább az volt, hogy másnapra vállalt bátyám esküvői kiszállítást.

Úgyhogy indult a pánik. Először hívtunk szerelőt, az kijött még aznap. Benézett a motorháztető alá, és legyintett, ennek már lőttek, többe kerülne szétszedni, hogy kiderítse, mi a baj, mint újat venni – és akkor még mindig nem tudja, hogy mennyi maga a javítás. Bátyámon láttam, hogy kissé meg van rendülve, elvégre az ő imádott első öreg hűtős furgonjáról volt szó. De inkább a feszültséget láttam rajta: honnan az istenből lesz neki holnapra egy működő hűtős furgonja? Nos, erre meg én tudtam a választ.

Ugyanis egy kollegám nemrég költözködött, és mesélte, hogy nem csak targoncás autót, de akár még hűtős furgont is bérelhetett volna annál a cégnél, látta, amikor átvenni mentek az autót a Határ útra, hogy mekkora a választék. Gyorsan fel is csörögtem, hogy mi is volt a cég pontos neve. Határautó, mondta ő. És már néztem is az árakat.

Mire a szerelő elment – és bátyám szomorú szívvel kifizette a kiszállást – már kész tervvel vártam: nesze, itt a hűtős furgon kérdésre a megoldás.

Hűtős furgon bérlés

Elsőre természetesen szkeptikus volt, mert miért is ne lett volna az? Az én bátyám.. Mondjuk annyiból értettem a dilemmáját, hogy az egy dolog, hogy a megbízásait a következő zsúfolt időszakban nem kell visszamondja, de a bérleti költség nem volt belekalkulálva: vajon a pénzénél marad-e, ha bevállalja? De anyám aztán secpec utána számolt fejben, és kiderül, hogyha hosszabb időre béreljük ki, nem fog veszíteni rajta. Úgyhogy egyelőre arra hajtva, hogy a jól bejáratott kuncsaftokat ne veszítse el, belement a dologba. Egy telefon, és már ki is bérelte a hűtős furgont, és gyorsan indult is érte, hogy másnap kora reggel már itthonról indulhasson a szállítmánnyal.

Hűtős furgon hosszútávon

A vicc az egészben, hogy ő se gondolta, hogy ez a hűtős furgon bérlés ennyire bejön majd neki. A kezdeti terv ugyebár az volt, hogy majd ő közben keres saját használatra hűtős furgont és megveszi. Igen ám, de minél tovább használta a béreltet, annál jobban megszerette. Modernebb, kényelmesebb volt, mint amit ő megengedhetett volna magának hitellel. A hitel nagyjából ugyanannyira jött volna ki, mint most a bérleti díj. Egy hónap után pedig rá kellett ébrednie, hogy nem ő fizeti a fenntartást, a karbantartást, sőt, a különféle engedélyek kifizetése is megoszlik a Határautóval. Sőt, ha valamilyen okból kifolyólag ez a hűtős furgon meghibásodna, a cég majd pótolja egy másikkal, emiatt sem neki kell fájjon a feje. Amikor már másfél hónapja használta, és még mindig nem talált olyan ajánlatot, amit meg is akart volna venni, leültette édesanyámat egy kalkuláció készítés erejéig. A matek a fenti megérzéseit igazolta. Valóban gazdaságosabb hűtős furgon bérlésére adni a fejünket, mint a tulajdonlása. Talán, ha csak erre szakosodva dolgozna, de neki van emellett egy kisbusza is, amivel ezt azt amazt szállítani tud, csak speciális esetekben szorul rá a hűtős furgonra.

hutos-furgon_pic3

Ezért örültünk a hűtős furgon lehetőségnek

Innentől kezdve bevezettük, hogy a hűtős furgont szezonálisan béreltük csak ki, vagy ha úgy adódott, hogy időszakosan szükség volt rá. Bátyám is igyekezett úgy munkákat vállalni, hogy egy időszakra essen minden ilyen jellegű megbízás. Ez persze nem mindig jött össze, de szerencsére a Határautónál is amennyire lehettek, rugalmas volt velünk a gárda. Úgyhogy édesapám azóta is boldogan készíti a finomabbnál finomabb cukrász remekeket, anyám tartja a frontot, bátyám pedig fel alá fuvaroz az országban.