A különböző páraelszívókról

paraelszivo_pic1

Milyen páraelszívó típusokat találhatunk a piacon?

A páraelszívó egy olyan háztartásbeli eszköz, amely minden otthonba elkél. Sok előnye van a használatának, így könnyen és egyszerűen megoldható az a probléma, ami talán több órás szellőztetéssel sem hozná ugyanazt az eredményt. De nézzük is meg a típusok ismertetése előtt, hogy pontosan milyen előnyei is vannak ennek az eszköznek. Így mindenki könnyebben el tudja majd dönteni, hogy valóban akar-e vásárolni, megéri-e számára a beszerelést és költségeket a kényelem és a termék hasznossága. Úgyhogy, vágjunk is bele, nézzük meg a páraelszívók előnyös tulajdonságait, majd a különböző kialakításokat. 

paraelszivo_pic3

A páraelszívó előnyei

A páraelszívónak több előnye is van. Egyrészt, így a főzés és sütés illatjai el sem jutnak addig, hogy az egész lakást bejárnák. Még ha szellőztetnénk is, a ruhák, a bútorok egyszerűen csak átveszik a szagokat, sőt még a falak is. Nem csak a szagokkal ez a helyzet, de még a színeket is képesek megváltoztatni a főzési szokásaink kisebb mértékben. Hogyha azonban a gáztűzhely fölé helyezünk egy ilyen készüléket, a szagok terjedésének több, mint 80%-át képesek lehetünk felfogni. A gőz ugyanis először fölfelé száll nagyrészt. Mivel magas a hőtartalma, ezért kevésbé érvényesül először a diffúzió a hatása, és éppen emiatt elég egy kisebb felületű szerkezet használata is ahhoz, hogy ilyen mértékben fel legyenek fogva a főzés illatjai. 

Mivel magas a hőmérséklet, ezért a páratartalom is igen nagy lesz. Hogyha nem használunk páraelszívót, akkor azonban mindez a pára a falakon és a bútorokon fog elülni, így azokat roncsolhatja is. Nagyobb lesz az esélye a penész elterjedésének és az anyagok elszíneződésének is. 

A páraelszívó nagy előnye, hogy rendelkezik beépített világítással is, ami megkönnyítheti a főzést, eleve nagyobb világosságot nyújt a konyhában. Így hiába takarjuk el a hátunkkal a mennyezeti világítást, a főzéssel nem lesz gond, mert egy másik világítás átveszi a fenti égő helyét. Ez mindenkinek nagy segítséget nyújt, és az egyik legjobb ötlet a használata. Így egészen biztosan nem égetünk majd oda semmit, és még hajszálakat sem fogunk találni az ételben, hogyha odafigyelünk. Az égő biztosítja a tökéletes ételkészítés lehetőségét, már csak a saját részünket kell hozzá tennünk. 

A páraelszívó fajtái

Nézzük is meg tehát, hogy milyen páraelszívó készülékeket találhatunk ma a piacon. A választék elég széles, mivel elterjedt és fontos része ez a termék a konyha berendezésének. Egyrészt vannak fali páraelszívók, amik talán a leginkább elterjedt részét képezik a kategóriának. Beszélhetünk továbbá kürtős és döntött ernyős páraelszívókról, kihúzható termékekről, rusztikus kialakításokról. Van ezen kívül sziget páraelszívó is, amely biztosítja a páramentességet azokban a konyhákban is, ahol nem a fal mellett található a tűzhely. Így gyakorlatilag a mennyezetből képes aláereszkedni a termék egy esztétikus négyzetet alkotva, ami még tényleg jól is mutat a konyha berendezésében. 

A döntött ernyős termékek még kényelmesebb használatot biztosítanak az ember számára. Hogyha a belmagasság kisebb a házunkban, akkor az elszívó miatt egyébként lehet, hogy nehezebben tudnánk csak megközelíteni a főzőlapot, azonban a döntött ernyős kialakításnak köszönhetően már erre is van megoldás. Ilyenkor könnyen oda tudunk férni a tűzhelyhez, miközben a párátlanítás is meg van oldva, csak éppen fenti elszívás helyett oldalsó szívóerővel. 

 A beépíthető páraelszívókról

Mi a helyzet akkor, hogyha zavarna minket a páraelszívó, mert egyszerűen nem így képzeltük el a konyhánk kialakítását? Akkor sem kell lemondanunk a párával való harcról. Egyszerűen megoldható lesz ez a feladat is, hogyha a beépíthető terméket választjuk. Persze nincs olyan elszívásra lehetőség, ahol a termékből semmi nem látszik ki, azonban némi kompromisszumot azért még köthet az ember. Köztes megoldásként jó ötlet lehet a kihúzható változat is, hogyha nem szeretnénk a beépítéssel bajlódni. Itt maga a készülék kisebb, a mindennapokban nem jelent nagy feltűnést, de hogyha szükség van a termék használatára, akkor csak kihúzzuk a felszívó részt, és már meg is van oldva ez a problémánk. 

paraelszivo_pic2

Hogyha pedig csak a falba való építés jelentené a gondot, akkor igénybe tudjuk venni a pultba építhető páraelszívókat is, amelyek már egy kicsit nagyobb szabadságot jelentenek az ember számára. 

Mindezek mellett még választhatjuk a mennyezetbe építést is, ami szintén jó döntés. Persze talán ezzel van az egyik legtöbb munka, azonban határozottan megéri a bele fektetett energiát, hogyha a nap végén egy igen harmonikusan berendezett konyhánk lesz. Itt talán a távolság jelenthet némi gondot, hogyha a belmagasság nagyobb, azonban kisebb házaknál éppen előnyös megoldás ez. Itt persze gondolnunk kell tehát a távolságra, illetve az elvezetésre is, bár ez azért elég egyértelmű minden fajta esetében. 

Ennyi lett volna a fajták ismertetése, remélem egy kicsit többet tud a termékek típusairól az az olvasó, aki egészen eddig eljutott. Minden más felmerülő kérdéssel pedig számos cikk foglalkozik még az interneten, úgyhogy bátran lehet keresgélni.